Bunlar ideal araç buzdolabı’dır. Hem 12Volt hem de 24 Volt Doğru Akım ile çalışabilirler. Evimizdeki normal buzdolabından bir farkı yoktur.
A). Araç Buzdolabıçalışma sistemine göre kaç çeşittir?
Genellikle 3 çeşit araç buzdolabı bulunmaktadır;
A.1). Kompresörlü araç buzdolabı: Bunlar ideal araç buzdolabı’dır. Hem 12Volt hem de 24 Volt Doğru Akım ile çalışabilirler. Evimizdeki normal buzdolabından bir farkı yoktur. Hem dondurucu hem de soğutucu olarak çalıştırılabilirler. Avantajları çok iyi soğutma ve dondurma fonksiyonu var, dezavantajı ise fiyatlarının nispeten pahalı olması. Henüz çok az sayıda üretimi yapıldığından fiyatları biraz yüksek kalmaktadır. Fiyatları 1000 TL ile 2800TL arasında değişmektedir
A.2). Thermal çift ile çalışan araç buzdolabı:Bunlar da Thermo-couple teknolojisi ile üretilmiştir. Hem 12 Volt hem de 24 Volt ile çalışanları vardır. Akım bir yönden geçirilirse soğutucu, diğer yönden geçirilirse ısıtıcı olur. Hem soğutucu hem de ısıtıcı olarak kullanılan araç buzdolabı’dır. Genellikle 25C’den daha sıcak ortamlarda soğutamazlar. Dondurma özellikleri ise hiç yoktur. Avantajları nispeten ucuz olmaları, dezavantajları ise tam anlamıyla soğutma fonksiyonunu yaz günlerinde yapamamaları sadece kışın soğutabilirler. Fiyatları 300TL ile 600 TL arasında değişmektedir
A.3). Buzluk Tipi araç buzdolabı: Bunların içinde herhangi bir soğutma sistemi yoktur. Aslında araç buzdolabı değildir bir çeşit buzluk’tur. Sadece içine konulan buz veya donmuş su şişeleri ile içini birkaç saat soğuk tutar. Avantajı çok ucuz olması, dezavantajı ise içindeki malzemeleri hem ıslatması hem de çok kısa süre (sadece 1-2 saat) soğuk tutabilmesi. (fiyatı: 100 ile 200 TL arasında)
B). Araç buzdolabı alırken iç hacmine olmalı?
Araç buzdolabının iç hacmi, iç kısmının derinlik, genişlik ve yüksekliğinin çarpımından elde edilir. İç hacmine göre araç buzdolabı birbiri ile kıyaslanmalıdır. Kullanım amacına göre gerekli büyüklükte alınmalıdır. 20lt’den 48lt’ye kadar araç buzdolabı bulunmaktadır
C). Araç buzdolabı hacmi nasıl hesaplanır?
Araç buzdolabının, iç bölmesinin, genişlik, yükseklik ve derinlik ölçülerinin çarpımından hacmi elde edilir. Bu boyutların ölçü birimi olarak cm kullanırsanız çıkan rakamı 1000 ile böldüğünüzde Litre cinsinden hacim hesaplamış olursunuz. örneğin28 cm genişliğinde, 37 cm yüksekliğinde ve 37 cm uzunluğunda olan bir araç buzdolabı hacmini hesaplarsak; 28cm x 37cm x 37cm = 38.332 / 1000 = 38,3Lt hesaplanır.
D). Araç buzdolabı şekli nasıl olmalı?
Bazı araç buzdolabı yatay çalışacak şekilde, bazıları çekmece tipi bazıları da dikey çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Kapağının nasıl çalıştığına dikkat etmek gerekir. Koymayı düşündüğünüz yerde kapağı rahatlıkla açılıp kapanabilmeli, kapak açık iken içine rahatça erişmek mümkün olmalı. Araç buzdolabının dıştan dışa ölçülerine de bakmak lazım. Koymayı düşündüğünüz yere sığmayabilir.
E). Aracıma göre kaç litrelik araç buzdolabı almalıyım?
Öncelikle aracın içine koymayı düşündüğünüz yere göre bir araç buzdolabı almalısınız.
Küçük binek aracınız varsa, mümkün olduğunca dar ve fazla yüksek olmayan bir araç buzdolabı almalısınız.
Karavan veya arazi aracı gibi aracınız varsa orta boy model araç buzdolabı işinizi görür. Yeterince yer varsa mümkün olduğunca geniş modelleri seçmekte fayda var.
Otobüs veya Minibüs için en büyük modellerden almak gerekir. Araç buzdolabının büyüklüğü, araç içindeki yolcu sayısı veya seyahat süresi boyunca ihtiyaç duyacağınız soğuk malzemelerinizle orantılı olmalı.
Eğer yeterince bol yeriniz varsa, geniş modelleri almanızda fayda vardır.
F). Araç buzdolabı kapağı hangi yöne açılmalı?
Mümkünse kapak üstten açılmalı. Özellikle üstten kapaklı modellerde, kullanım sırasında, kapak açılsa bile içindeki soğuk hava dışarı kaçmayacağı için enerji tüketimi açısından ciddi avantaj bulunmaktadır. Yaklaşık yarı yarıya daha az devreye girmektedir. Bu da hem ömrünü uzatmakta hem de elektrik tüketimini düşük tutmaktadır.
G). Araç buzdolabı ayarı ne olmalı ne kadar soğutmalı?
Kompresörlü Araç buzdolabı evdeki buzdolabınız gibi soğutur. Yani içini rahatlıkla 5 C soğukluğa getirir. Ayarını evdeki buzdolabı gibi 5ile 8 C arasında ayarlamak lazım. Termostat ayarını daha da artırarak -15C kadar soğutabilir. Araç buzdolabını dondurucu olarak kullanmak çok ciddi elektrik tüketimine sebep olur.
H). Araç buzdolabı yalıtımı ne olmalı, ne kadar kalın olmalı?
Araç buzdolabı yalıtımı Poliüretan olmalı. Yalıtım kalınlıkları 35 ile 45mm arasında olmalı. Dondurucu olarak kullanılacak araç buzdolabı yalıtımı en az 45mm olmalı.
I). Araç buzdolabı nerelerde kullanılır?
Araç buzdolabını kullanım amacına göre sınıflandırırsak, araç buzdolapları özel amaç için kullanıldığı gibi, profesyonel amaç için de kullanılmaktadır.
Özel amaç olarak, genellikle seyahat ederken, piknik gibi faaliyetler için, Av için konaklama yapıldığında, karavan turizmi için ve benzeri amaçlarda kullanılmaktadır. İçine yiyecek veya içecek koymak amacıyla kullanılmaktadır.
Profesyonel amaç için ise farklı biçimlerde olmaktadır; Seyahat araçları içinde, minibüs buzdolabı, Panelvan buzdolabı, Karavan buzdolabı, VIP araç buzdolabı, Oto buzdolabı, Otobüs buzdolabı, tekne buzdolabı, yat buzdolabı, marin buzdolabı, kamyon buzdolabı, TIR Buzdolabı gibi kullanılmaktadır.
Bunların dışında Tıp ve ilaç sektöründe de kan taşıma araç buzdolabı, aşı taşıma araç buzdolabı, plazma taşıma araç buzdolabı, Doku taşıma araç buzdolabı, Bakteri taşıma araç buzdolabı ve benzeri şekilde kullanılmaktadır.
Ayrıca, içinde bakteri bulunan numune veya yiyeceklerin taşınmasında da kullanılmaktadır; Bakteri numune taşıma araç buzdolabı, atık su numune taşıma araç buzdolabı, yoğurt mayası taşıma buzdolabı, peynir numunesi taşıma araç buzdolabı, toprak numunesi taşıma araç buzdolabı, organik gübre numunesi taşıma araç buzdolabı ve benzeri durumlarda kullanılmaktadır.
J). Araç buzdolabı satın alırken nelere dikkat etmeli?
Öncelikle dayanıklı tüketim ürünleri satın alırken dikkat edilen temel adımlara dikkat edilmeli. Daha sonra araç buzdolabına özgü özel konulara da dikkat edilmeli. Aşağıda özetle açıklanmıştır;
J.1). Araç buzdolabı alırken üretim yerine dikkat edilmeli:
Mümkün olduğunca Türkiye’de imal edilmiş ürünler tercih edilmeli. Ürün yaşlandığında yedek parça ve servis sorunu yaşamamak için buna dikkat etmek lazım. Türkiye’deki üreticinin de kurumsal firma olup olmadığına dikkat etmek lazım. Merdiven altı yerlerden ürün almamakta fayda var. Herhangi bir arıza oluştuğunda, gerek Garanti koşulları gerekse de yedek parça temini açısında sıkıntı oluşabilir.
Yurt dışından gelen ürünlerin Türkiye’deki satıcıları zamanla değişebileceğinden, özellikle ürün yaşlandığında garanti ve yedek parça konularında muhatap bulmakta sıkıntı yaşanabilir. Yedek parça temininde uzun sürelere ihtiyaç duyulabilir.
Çin’den ithal edilen ürünlerde ise Kalite sorunu olasılığı nedeniyle son tercih olarak düşünülmeli.
J.2). Araç Buzdolabı alırken Garanti Süresine ve Kapsamına dikkat edilmeli:
Garanti süresi en az iki yıl olmalı. Garanti kapsamı üretime ilişkin tüm kusurları kapsamalı. Ayıplı Mal için tüketici kanununda belirtilen şartların sağlanacağı taahhüt edilmeli.
J.3). Araç buzdolabı alırken Hacmine dikkat edilmeli:
Araç buzdolabı üreticileri model isimlerini yaklaşık hacim ile uyumlu şekilde belirtmektedirler. Ancak alacağınız ürünü başka bir ürünle kıyaslarken gerçek hacmi referans almalısınız. Bazı üreticilerin ürettiği soğutucularda, hacmin bir kısmı soğutulmamaktadır. Soğutulmayan hacmi toplam hacim değerinden düşerek gerçek hacmi hesaplamak lazım. Kurumsal üreticiler, aynı zamanda ürünün kesit resimlerini de verdiğinden, bu resimlerden yararlanarak, iç genişlik, iç uzunluk ve iç yükseklik birbiri ile çarpılarak hacim hesaplanabilir. Bu hacim değerleri ile kataloğunda verilen değerler birbiri ile kontrol edilmelidir.
Ürünler kıyaslanırken Gerçek hacim değerlerine göre birbiri ile kıyaslanmalıdır.
J.4) Araç buzdolabı alırken Elektrik tüketimine dikkat edilmeli:
Araç buzdolabı alınırken elektrik tüketimine dikkat edilmeli. Elektrik tüketimi konusunda etikette veya kataloğunda yazan değerleri kıyaslamadan önce bazı temel bilgileri vermekte fayda vardır:
Her buzdolabı soğuk ortamda az, sıcak ortamda çok çalışır.
Etiket veya kataloğunda verilen elektrik tüketim değerleri, ürünlerin kapıları kapalı tutulduğunda elde edilen değerlerdir. Oysa gerçek hayatta ürünlerin kapıları açılıp kapandığından elektrik tüketimi bunun iki katını geçmektedir.
Üstten kapaklı soğutucular %50 avantajlıdır. Normal kullanım sırasında, üstten kapaklı soğutucu, önden kapaklı soğutucuya göre kapak açma sıklığına bağlı olarak yaklaşık %50 daha az elektrik tüketir. Bunun sebebi, önden kapaklı buzdolabının içindeki soğuk hava kapısı açıldığında dışarı aktığından, kapısı kapandıktan sonra tekrar devreye girerek içine giren sıcak havayı soğutmak zorunda kalır. Oysa üstten kapaklı soğutucuların kapağı açıldığında, içindeki soğuk hava dışarı kaçmayacağından, kapağı kapandıktan sonra hemen devreye girmeyecektir. Bu durum nedeniyle, üstten kapaklı ürünler önden kapaklı ürünlere göre %50 daha az elektrik harcarlar.
Ürünlerin elektrik tüketim değerleri aynı ortam sıcaklığında alınmamışsa birbiri ile kıyaslanması zordur. Muhakkak aynı ortamda elde edilen değerlere ihtiyaç vardır.
J.5). Araç buzdolabı alırken Güneş paneli ile çalıştığına dikkat etmeli:
Günümüzde güneş paneli ile çalışabilmesi önemlidir. Özellikle birkaç günlük konaklamalı seyahat yapıldığında, arabanın aküsü yerine güneş paneli ile çalışabilmesi önemli bir avantaj sağlayabilir.
J.6). Araç buzdolabı üzerinde bulunan korumalara dikkat edilmeli:
Araç buzdolabında muhakkak düşük gerilim koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında muhakkak Akü koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında muhakkak Ters bağlantı koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında muhakkak düşük devir koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında muhakkak aşırı ısınma koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında muhakkak aşırı basınç koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında minimum motor devri koruması olmalıdır.
Araç buzdolabında Fan motoru aşırı akım koruması olmalıdır.
Araç buzdolabı bağımsız bir anahtar ile devre dışı bırakılabilmelidir.
Araç buzdolabında aydınlatma olmalıdır.
J.7). Araç Buzdolabı alırken iklim sınıfına dikkat edilmeli:
Türkiye gibi ülkelerde Tropikal iklim sınıfı ürünler tercih edilmelidir. İklim sınıfı ürünün etiketi veya Kataloğunda belirtilir. Alacağınız araç buzdolabı 43°C Ortam sıcaklığında tüm fonksiyonlarını sağlayabilmelidir. İklim sınıfının T (Tropikal) olmasına dikkat edilmelidir. Daha düşük sınıf veya sınıf belirtmeyen ürünler alınmamalıdır.
Soğutucular için iklim sınıfları:
SN: Sub-Normal iklim sınıfı, 10°C ile 32°C Ortam sıcaklığında çalışabilir,
N: Normal iklim sınıfı, 16°C ile 32°C Ortam sıcaklığında çalışabilir,
ST: Sub-Tropikal iklim sınıfı, 18°C ile 38°C Ortam sıcaklığında çalışabilir,
T: Tropikal iklim sınıfı, 18°C ile 43°C Ortam sıcaklığında çalışabilir,